Juhok legeltetése

A juhok intenzív, félintenzív és extenzív tartási rendszerben is tarthatók. Az intenzív tartási rendszerben döntő részben zárt helyen tartják az állatokat, s az ember adagolja nekik a takarmányt. Az extenzív rendszerben szabad tartásban tartják az állatokat, s a kritikus időszakok kivételével legeltetik őket. A félintenzív juhtartás a leggyakoribb Magyarországon, ilyenkor a takarmányozás nagyobb részben a legeltetésen alapszik, kisebb részben a termelt takarmányok kiadagolásán.

A legeltetés is többféleképpen valósulhat meg. Elterjedt a terelgető, pásztoroló legeltetés fenntartása, aminek szakszerű alkalmazásával a gyep fajösszetételének a megóvása is elérhető.

Ha a legelőterület kisebb, akkor a szakaszos legeltetés is számításba jöhet. Ez nem mindig igényel kiépített fix karámokat, ha vannak természetes határok. Ilyenkor meg kell határozni egy-egy tábla állateltartó képességét és a legeltetési napok számát, hogy a növedékek kifejlődhessenek.

A kisebb területeken adagoló legeltetést is folytathatunk villanypásztor, elektromos kerítés alkalmazásával, amikor is maximum 3 napos adagokban legeltetjük a területet, így megnő a regenerációs idő, és a fű előbb kezd növekedni. A legeltetési idő általában nem haladja meg a 10 napot, mivel a juhok erős legelése folytán elhúzódik a regenerációs idő és termésveszteség áll elő.

Karámok, villanypásztor rendszerek tervezéséhez és kivitelezéséhez, illetve tartozékok vásárlásához és a telepítéshez való szaktanácsadásért keressen minket elérhetőségeinken.